Veilig in de basis

Gebruik een wachtwoordmanager

Gebruik een wachtwoordmanager om altijd sterke wachtwoorden te hebben, zonder deze zelf allemaal te hoeven onthouden.

In dit artikel:

Waarom een wachtwoordmanager?

We gebruiken veel diensten en het is wel zo veilig om voor elk account een uniek wachtwoord te gebruiken. Maar het is nog best lastig om telkens weer een nieuw, veilig wachtwoord te bedenken. Laat staan om ze allemaal te onthouden. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen om sterke wachtwoorden te maken en te bewaren.

Het is gemakkelijk om overal hetzelfde wachtwoord voor te kiezen. Maar veilig is dit niet. Helaas lekken wachtwoorden weleens uit. Deze gelekte wachtwoorden worden door hackers verzameld en gebruikt om toegang te krijgen tot je privé-informatie. Als je hetzelfde wachtwoord gebruikt op verschillende accounts lopen die allemaal gevaar wanneer je wachtwoord lekt. Variaties op je wachtwoord zijn niet voldoende om je hiertegen te beschermen, omdat hackers heel goed zijn in het nabootsen van dit soort variaties. Check op deze site of er weleens een wachtwoord van jou is gelekt

Wachtwoordmanagers zijn programma’s die veilige wachtwoorden voor je maken. Ook slaan ze deze wachtwoorden voor je op. Ze werken als een soort kluis waarin je wachtwoorden en andere belangrijke informatie kunt opslaan. Zoals je voor een kluis een toegangscode nodig hebt, zo gebruik je voor je wachtwoordmanager een hoofdwachtwoord. Zo heb je voor al je accounts veilige wachtwoorden, maar hoef je er maar één te onthouden

Welke wachtwoordmanager kies ik?

Een goede wachtwoordmanager is Bitwarden. Bitwarden is gebruiksvriendelijk, privacyvriendelijk en maakt het eenvoudig om nieuwe wachtwoorden te genereren.

Bitwarden wordt ontwikkeld door 8Bit Solutions en is open source. Bovendien is de veiligheid ervan getest door een professionele derde partij. Zo kun je erop vertrouwen dat je wachtwoorden op een veilige manier worden bewaard.

Bitwarden is verkrijgbaar voor Windows, macOS en Linux. Ook mobiel is voor de gangbare besturingssystemen zoals iOS (iPhone) en Android een app te downloaden. Bovendien kun je een handige plug-in installeren in vrijwel elke browser. Zo heb je op elk apparaat altijd je wachtwoorden bij de hand.

Zo installeer je Bitwarden

Als je onderstaande stappen volgt, heb je binnen een mum van tijd Bitwarden gedownload en geïnstalleerd.

Stap 1

Ga naar bitwarden.com en klik op ‘Get Started’

Stap 2

Maak een account aan. Hiervoor vul je jouw e-mailadres in en een gebruikersnaam naar keuze. Onder ‘Master Password’ of ‘Hoofdwachtwoord’ vul je een wachtwoord in. Dit is voortaan het enige wachtwoord dat je zelf zult moeten onthouden. Het is erg belangrijk dat je hiervoor een sterk wachtwoord gebruikt. [Lees hier hoe je een sterk wachtwoord maakt](link-naar-toolboxtip-over-sterke-wachtwoorden). Om er zeker van te zijn dat je geen vergissingen hebt gemaakt, vul je dit wachtwoord een tweede keer in. Tenslotte is er de optie om een hint voor jezelf in te vullen. Mocht je eens je hoofdwachtwoord vergeten, kun je deze hint gebruiken als geheugensteuntje.

Stap 3

Je account is nu aangemaakt! Je kunt via je browser bij je wachtwoordenkluis komen. Maar maak het jezelf nog gemakkelijker door de mobiele app en de browserplug-in te downloaden. Die vind je hier.

Zo gebruik je Bitwarden

De volgende keer dat je ergens een account aanmaakt, helpt de browserplug-in je met het maken van een sterk wachtwoord. Dat werkt zo.

Stap 1

Klik op het Bitwarden-icoontje rechtsboven in je browser. Klik vervolgens op het plusteken.

Stap 2

Vul de gebruikersnaam in die je wil gebruiken voor je nieuwe account. Klik bij ‘Wachtwoord’ op het derde icoontje (de twee naar elkaar wijzende pijltjes). De wachtwoordgenerator wordt nu geopend.

Stap 3

Het gegenereerde wachtwoord is hier zichtbaar. Je kunt onder ‘Opties’ eventueel aangeven waar het wachtwoord aan moet voldoen. Is het wachtwoord naar wens, klik dan op ‘Selecteren’.

Stap 4

Als je de vorige stappen goed hebt gevolgd, zijn gebruikersnaam en wachtwoord nu ingevuld. Klik dan op ‘Opslaan’. Dit account is nu opgeslagen in je Bitwarden-kluis.

Stap 5

Je kunt je gegevens nu automatisch laten invullen. Dit kan zowel bij het aanmaken van een account, als bij het inloggen. Klik op het Bitwarden-icoontje rechtsboven in je browser. Selecteer hier het juiste account. Je gebruikersnaam en wachtwoord worden nu ingevuld.

De Bitwarden-app op je telefoon gebruiken

Ook op je telefoon is het erg handig om Bitwarden te gebruiken. Zo helpt Bitwarden je ook hier met het automatisch invullen van je wachtwoorden. Dit doe je zo.

Stap 1

Download de app. Dat doe je door in de appstore van je telefoon op zoek te gaan naar ‘Bitwarden’.

Stap 2

Log in de app in met het account dat je bij Bitwarden hebt aangemaakt. Hier gebruik je dus weer je hoofdwachtwoord.

De vervolgstappen zijn afhankelijk van wat voor een telefoon je gebruikt.

Stap 3

Ik gebruik:

Open de Bitwarden-app en ga naar ‘Instellingen’.

Ga naar de instellingen van je telefoon

Stap 4

Ik gebruik:

Druk op Autofill Service (automatisch aanvullen)

Druk op ‘Wachtwoorden en accounts’.

Stap 5

Ik gebruik:

Druk op Open Autofill Settings (automatisch aanvullen).

Kies ‘Vul automatisch in’ (Autofill).

Stap 6

Ik gebruik:

Selecteer Bitwarden in de lijst.

De volgende keer dat je ergens wilt inloggen, selecteer je het invoerveld voor gebruikersnaam of wachtwoord. Er verschijnt nu een pop-up van Bitwarden waarin je het juiste account kunt selecteren, of de Bitwarden-app kunt openen om vanuit daar je account te selecteren.

Zorg dat ‘Vul automatisch in’ is aangevinkt en selecteer Bitwarden in de lijst.

De volgende keer dat je ergens wil inloggen, selecteer je het invoerveld voor gebruikersnaam of wachtwoord. Boven je toetsenbord kun je nu drukken op ‘Wachtwoorden’. Je moet nu je hoofdwachtwoord invullen en kunt vervolgens het juiste account selecteren.

Nog een paar tips

Het gebruiken van een wachtwoordmanager is dus erg verstandig. Met een wachtwoordmanager gebruik je overal een ander, sterk wachtwoord maar hoef je er maar een te onthouden. Bovendien helpt je wachtwoordmanager je door je inloggegevens automatisch in te vullen. Zo is het gebruiken van een wachtwoordmanager niet alleen goed voor jouw online veiligheid, maar is het ook nog eens erg gemakkelijk!

  • Met Bitwarden kun je gebruikmaken van tweestapsverificatie. Ga hiervoor naar bitwarden.com en log in. Klik bovenin op ‘Instellingen’ en kies in het menu aan de linkerzijde voor ‘Tweestapsaanmelding’. Lees hier onze tip waarin we uitleggen wat tweestapsverificatie is en hoe het werkt.

  • In plaats van met je hoofdwachtwoord kun je de mobiele app van Bitwarden ook ontgrendelen met een toegangscode, je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Ga hiervoor in de app naar ‘Instellingen’ en kijk onder het kopje ‘Beveiliging’.

  • Standaard worden je wachtwoorden opgeslagen op de servers van ontwikkelaar 8Bit Solution. Zo kun je de wachtwoorden vanaf al je apparaten benaderen. Als je technisch onderlegd bent, kun je met Bitwarden ook je wachtwoorden zelf hosten.

Credits

Geschreven op

20-10-2020

Laatst bewerkt op

05-11-2020

Heeft dit je geholpen?

We horen graag wat je van dit artikel vindt.
Laat je hiernaast weten of je iets aan deze tip hebt gehad?

Wat jammer! Was iets onduidelijk of incompleet, dan horen we het graag! Laat hiernaast je reactie achter en wij zorgen dat we er iets mee doen. Bedankt! Let op: dit is anoniem en we kunnen je dus niet persoonlijk antwoord geven.